RSS

Sesiunea Națională de Comunicări Științifice Studențești „Viață Cotidiană, Familie, Alimentație și Populație în Secolele XVIII-XXI”

23 mart.


Desfășurată sub dictonul „Învățați sunt aceia care au citit grămezi de cărți; cugetătorii, geniile, luminătorii
lumii și îndrumătorii neamului omenesc sunt cei ce-au citit nemijlocit în cartea lumii”, sesiunea desfășurată la Cluj-Napoca pe 18-19 martie 2011 s-a individualizat prin tematica de istorie socială și diversitatea temele abordate.

Subiectul general a permis aducerea la masa dezbaterilor unor teme deosebit de importante puțin abordate de istoriografia română, preocupată după 1989 de politic, evenimențial și diplomație. Comunicări precum Micul Paris și mahalaua, Gara ca spectacol cotidian; între ceremonialuri publice, viață privată și cotidian, „Omul nou” în lumea celor mici, Epidemiile de ciumă din Brașov sec. XVIII-XIX, sau alte abordări ale problemei familiale, alimentația, au demonstrat că deși aparent epuizată istoria secolelor XVIII-XX cuprinde încă paliere neexploatate sau cărora li s-a acordat prea puțină atenție. Volumul ce va apărea, reunind toate aceste studii, va fi o contribuție importantă la  istoria socială a Transilvaniei și nu numai deoarece valorifică importante surse de arhivă asupra cărora aplică noi sisteme de analiză interdisciplinară.

Din punct de vedere organizatoric, Sesiunea de Comunicări a fost un succes datorită efortului îndelungat al masterandelor Roxana Pop, Ana-Maria Macavei și Loredana Baciu care au fost susținute și ajutate în realizarea acestui proiect de către profesorii universitari Ioan Bolovan și Nicolae Bocșa care le-au mijlocit accesarea de sponsorizărilor și le-au pus la dispoziție spații ale universității pentru desfășurarea lucrărilor, precum și autocarul U.B.B. pentru excursia de pe 20 martie de la Roșia Montană. De fapt unul dintre sponsorii acestui eveniment a fost Roșia Montană Gold Corporation.

Menit a facilita schimbul de idei și dezbaterile științifice în rândul studenților și masteranzilor evenimentul s-a bucurat și de prezența la lucrările sale a numeroși profesori și cercetători care au luat parte la lucrări și au fost moderatori pe parcursul celor două zile de comunicări. Profesori și cercetători care poate dându-și programul peste cap au ales să stea în mijlocul studenților pentru ai asculta și a le oferi sugestii, completări sau pentru a obiecta și critica atunci când era cazul.

Organizat de Masterul de Istoria și Socio-Antropologia Epocii Moderne din cadrul Facultății de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai evenimentul a mai avut ca parteneri pe  Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, Centrul de Studierea Populației, Roșia Montană Gold Corporation, Mind Shop.




 
Un comentariu

Scris de pe martie 23, 2011 în Evenimente

 

Un răspuns la „Sesiunea Națională de Comunicări Științifice Studențești „Viață Cotidiană, Familie, Alimentație și Populație în Secolele XVIII-XXI”

  1. Istorie și realități

    martie 24, 2011 at 12:48 pm

    A fost o experienta extraordinara, multumim organizatorilor ca ne-au dat prilejul sa cunoastem oameni noi cu viziuni diferite.

     

Lasă un comentariu