RSS

Prizonieri ai prezentului suntem nedrepți cu trecutul

04 apr.

Aioanei D. Alexandru

Suntem martorii, zilele acestea, la o agitație accentuată în mediul public. Televiziunile nu mai contenesc cu știrile senzaționale de la atentatul din Afganistan la divorțul lui Pepe, emisiuni cu invitați de diferite categorii, discuții, nervi, circ, audiență. Populația este derutată, bombardată din toate părțile cu informații de factură diferită, devine din ce în ce mai dezgustată de mediul și țara în care trăiește și se cufundă tot mai mult în resemnare și lipsă de atitudine.

Parcă acum, mai mult ca oricând, debusolarea și suspiciunea perpetuă ies la suprafață. Asistăm pe zi ce trece la o denigrare a imaginii țării ce atinge cote inimaginabile. Ni se vinde pe toate căile posibile o Românie „fascistă”, xenofobă și atisemită, coruptă și săracă, duplicitară, gata de orice compromis. Deciziile instanțelor de judecată sunt anulate de ordonanțe de guvern, tranvaile o iau la vale, de peste graniță ni se dictează istoria și suntem obligați să ne-o asumăm, iar corupția devine principiu de conservare. Românul este pictat în culorile cele mai sumbre, violent, acoolic, servil, iresponsabil, iar dacă privim la ultimile dezbateri istorice, mai criminal și mai crud decât oricând. Care sunt reperele în această situație, suntem îndreptățiți să ne întrebăm? Spre ce modele să ne îndreptăm atenția când manipularea intră în casă până și pe coșul de fum? Să fie oare trecutul un mijloc de evadare din această aproape sălbăticie? Putem ieși din această luptă dură pentru supravețuire apelând la istorie? Ne justifică această situție tragică din țară  ignoranța totală și dureroasă față de înaintași? Cu siguranță nu.

Am constat cu tristețe în acest început de lună că Irinel, Pepe și Oana sunt mult mai importanți, iar înjurăturile, spectacolul ieftin și prostul gust sunt mai importante decât comemorarea celor 3000 de români uciși de sovietici pe 1 aprilie 1941 în Bucovina, la Fântâna Albă. Istoricilor le-a fost imposibil să-și facă loc printre discuțiile de tarabă, la care se pretează nume importante din presa românească, referitoare la ultimile cancan-uri și bârfe de mahala, pentru a dezbate și a aduce informații noi despre acest eveniment. Cu excepția știrii referitoare la sfințirea troiței de la Putna nu am văzut să fi fost cineva invitat pe la vreo emisiune oferind mai multe detalii despre eveniment. Când toată lumea vrea să plece cât mai repede din acest loc asemuit de multe ori și promovat, aș îndrăzni să spun chiar intenționat, ca un loc vecin cu sălbăticia cea mai naturală, este greu să-ți aduci aminte de niște români care au murit pentru că și-au dorit prea mult să se întoarcă în țară.

În vremurile când cei care au terminat studiile superioarea în țară și pe care-i putem numi cu cea mai mare certitudine produsul școlii românești, au ajuns oameni de cultură de renume internațional eram „legionari și fasciști până în măduva oaselor”, acum suntem cei care spălăm closete în Europa și refuzăm drepturile minorităților. Nu avem dreptul să spunem că am fost și noi martiri, istoria noastră nu are loc în spațiul public, noi nu am contat niciodată dar mereu am plătit despăgubiri la tot felul de victime și învingători. Autocenzura este mai prezentă ca oricând, trebuie să ai mare grijă ce spui și cum spui, pentru a nu deranja și a nu-ți distruge cariera. Se pare că nu vom avea niciodată dreptul la opinie ca neam. Ne-am adâncit prea mult în somnul ignoranței.

Reclame
 
3 comentarii

Scris de pe aprilie 4, 2011 în Realități

 

3 răspunsuri la „Prizonieri ai prezentului suntem nedrepți cu trecutul

 1. FiReFly

  aprilie 4, 2011 at 8:50 pm

  ~Sunt perfect de acord cu tine! Ce poate face un grup restrans de oameni care gandesc asemeni tie cu intreaga masa interesata de noile stiri cotidiene despre ,,vedete aparute peste noapte”? Cred ca nimic..
  ~Si cand vezi ca majoritatea canalelor Tv sunt ,,impanzite” cu astfel de non-valori….e trist!:|

   
 2. makko

  aprilie 13, 2011 at 3:58 pm

  foarte adevarat si foarte bine spus:D

   
 3. enigma

  aprilie 15, 2011 at 8:26 pm

  Stiti ce ar trebui facut? Sa nu luam parte la atacurile care ni se aduc zi de zi… sa nu ne uitam la stiri intesate de negativitate, sa nu citim ziare cuprinse de fumul dens radioactiv de la Fukushima, sa nu le cumparam cartofii, ci portocalele, care sunt mai ieftine, sa nu le citim si cumpara cartile care pledeaza pentru condamnarea individului nascut in circumstante sumbre ale cotidianului(razboaie, dictaturi, evrei). Practic ar trebui sa fim reeducati in alt spirit si crescuti cu alte valori, decat cele vandute astazi. M-am saturat!

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: